Ostatní
Ostatní
Premium
Premium

Jak dělat odhady + vzorová odhadová tabulka v příloze

Patrik KeblušekPatrik Keblušek,

Odhady jsou součástí práce vývojářů, někteřím se tato činnost líbí, někteřím ne. V tomto článku se podíváme na to, jak odhady dělat správně, na co při odhadech nezapomenout a jak se na projekt dívat ve fázi nacenění. Premium uživatelům poskytnu přehlednou tabulku s odhady, kterou si můžete stáhnout a začít používat i vy, najdete ji na konci článku.

Na odhady lze dívat různými směry, to co je v konečném důsledku pro klienta důležité je celkový počet hodin/ dnů, které nám zaberou, abychom daný produkt dokázali vyrobit. Pokud to podhodnotíme, tak další vývoj budeme vyvíjet na vlastní náklady nebo bude nespokojený klient, že musí platit více než bylo původně odhadováno. Ani do jedné situace se samozřejmě nechceme dostat. Zároveň však pokud odhady přestřelíme, tak můžeme být pro klienta drahý a o zakázku, o kterou jsme tak bojovali, můžeme snadno přijít.

Jak tedy na odhady?

Z mého pohledu je třeba být vůči klientovi v tomto směru maximálně upřímný, přiznat naprosto všechny práce, které jsou potřebné, abychom se dostali do daného cíle a co nejvíce tyto práce rozpadnout na co nejmenší celky. Při odhadech často zapomínáme na „podpůrné“ práce, které jsou potřebné proto, abychom vůbec mohli začít aplikaci vyvíjet. Nebo tyto práce často jen schováváme před klientem, aby do nich tak neviděl a neměl možnost připomínkovat, protože se může jednat o jakési interní procesy. Může jít například o code-review kolegů, závěrečné ladění aplikace po připomínkách klienta nebo dokumentace vývojářů.

Premium obsahZískej premium obsah a osobní přístup

Článek je součástí premium systému, podívej se na výhody premium účtu. Vytvářme kvalitný vzdělávací obsah, vedeme lidi k jejich kariérním cilům a udržujeme je v dění novinek ve webovém světě. Díky premium systému podpoříš náš projekt získaš řadu výhod:

Premium

  • článek přístup k premium obsahu (články, návody, vzdělávací materiály...)
  • kariéra nastartujeme tvoji IT kariéru
  • mentor dostaneš osobního mentora
  • github zašli nám kód a my ti uděláme code-review (kóderské výzvy)
  • discord přístup do zamčeného kanálu na Discordu
  • práce pomůžeme s prací
  • dotazy budeme ve spojení - ptej se na co potřebuješ
Pro aktivování premium se nejprve přihlaste na svůj účet.